Rostdús diéta, Karcsúsító rostok
Tartalom
A fogyókúra ideje alatt kifejezetten ajánlom a rost tartalmú élelmiszerek fogyasztását.
Oldhatatlan rostok
Nagyon fontos!!! Ugyanakkor a salaktalanításban is csak a bőséges folyadék bevitele mellett tud érvényesülni a rost hatása. A napi ltr.
Mi történik, ha nem iszunk eleget? A rostok a béltartalomból vonják el a vizet, ami viszont székrekedésre hajlamosít.
Székrekedés esetén hasznosak a különböző magvak és gabonafélék
Ez meg is magyarázza, hogy a rostok miért rostdús diéta hasmenés esetén is. A szervezetből elvont vízzel duzzasztott rostok ilyenkor lassítják, és összehangolják a bélmozgást.
A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal egy enyhébb vércukorszint emelkedést okoz. A rostok nem bomlanak le, nem szívódnak fel, ezért lassul, csökken az energiát szolgáltató tápanyagok zsírok, szénhidrátok, fehérjék felszívódása.
Fokozatosan térjünk át a rostdús táplálkozásra, kis adagokkal növeljük a növényi rostok mennyiségét naponta, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon, különben puffadás, görcsök, székrekedés alakul ki. Továbbá a rost megköti és eltávolítja a szervezetünkből a felesleges méreganyagokat, és salakanyagokat.
Olvasási mód:
Rendszeres fogyasztása által a székletürítési problémáink helyre jönnek, illetve gondoskodik a napi gyakoriságáról. Némileg csökkenti a koleszterinszintünket. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, és a vastagbél daganat kialakulásától.
Napi rostanyag szükségletünk gramm között van, ellenben hazánkban a fogyasztási értékek ennek felét sem teszik ki. Nagy szerencsénkre a rostgazdag ételek nagy választéka áll rendelkezésünkre: gyümölcs- és zöldségfélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a búzakorpa, a zabkorpa.
A rostban gazdag ételek hatékonysága a fogyókúra, illetve az egészséges étrend szempontjából megkérdőjelezhetetlen. Ha elegendő mennyiségben fogyasztasz ballasztanyagokat jócskán tartalmazó táplálékokat, amellett, hogy elősegítheted szervezeted salaktalanítását, a koplalást is elfelejtheted, hiszen a rostok az emésztőrendszerben víz hatására megduzzadnak, így telítettségérzetet adnak. A rostszegény táplálkozás nemcsak az ideális testsúly elérését akadályozza meg, de a salakanyagok rendszeres és hatékony eltávolításának hiányában növeli az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések esélyét is. Rostban gazdag diéta Ahhoz, hogy elkerüld a rostok elégtelen bevitelének negatív következményeit, emellett a ballasztanyagok salaktalanító hatását maximálisan kihasználd, fontos, hogy nagyobb mennyiségű zöldséggel, gyümölccsel, babfélékkel, hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű péksüteményekkel, valamint zab- és korpakészítményekkel egészítsd ki étrended. Mindennek köszönhetően vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátod szervezeted, ami nemcsak immunrendszered megerősödéséről és a jó közérzetről, de anyagcseréd optimális működéséről rostdús diéta gondoskodik.
Tippek: A következő rostdús diéta ajánlom kiváló rost tartalmuk miatt: 1 alma 4 gramm rost 1 körte 2,5 gramm Kb. A zöldségek közül: 1 félcsészényi borsó 5,2 gramm minden babféle több, mint 4 gramm 1 db burgonya 3,8 gramm Fontos megemlítenem még a brokkolit, a káposztaféléket és a tököt is, mint rostdús élelmiszert.
A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: rostdús diéta 10!
Írta Bányai Adrián A clean eating táplálkozás egyik alapja, a magas rostfogyasztás. Mi most eláruljuk azt is, hogy milyen előnyökre számíthatsz, ha napi rendszerességgel viszel be, illetve mik a legjobb rost források.
A Graham-kenyér, a barna rizs és a pattogatott kukorica szintén ajánlott. Ha főzelékeinket finomliszt helyett rizsliszttel habarjuk, növeljük ebédünk rosttartalmát, ráadásul csökkentjük bevitt kalóriát!
A zsíros, magas kalóriatartalmú fogások mellé válasszunk rostban gazdag köretet például barna rizst vagy főzeléketígy csökkenthetjük a zsír és a hizlaló falatok felszívódását! Bélrendszerünk másik feladata, a salakanyagok maradéktalan eltávolítása.
Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk? Számos fórumon hallhatunk a rostdús ételek fogyasztásának jelentőségéről, és arról, hogy ideje áttérni a rostban gazdag étrendre. Ugyanakkor tudjuk-e pontosan, hogy ilyenkor miről is van szó? Csak egy újabb gasztrotrend, amit épp az egészséges életmód egyik divatirányzata, amit hamarosan felvált egy másik?
A rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, a károsanyagok és a mozgáshiány gátolja ezt a folyamatot, melynek következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Másik véglet, amikor túl gyors a bélmozgás, a felszívódás nem elégséges, a baktériumflóra egyensúlya szintén felbomlik.
Az élelmi rostok segítenek ezt rostdús diéta egyensúlyt megtartani.
A rostdús táplálkozás meggátolja az elhízást. Azt lehet mondani, hogy a rostdús táplálkozással egyszerre szabadulhatsz meg a nem kívánatos kilóktól, és az egészségedet is támogatja. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.